D-vitamin behövs för cellernas tillväxt och nervsystemet. Vitamin D är bra för skelettbildningen då det reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna, något som motverkar benskörhet (osteoporos) och karies. D-vitamin motverkar muskelsvaghet ochhjärt-och kärlsjukdomar och är bra även för hud och hår.

D-vitamin förbättrar upptaget av mineraler. D-vitamin behövs för upptagandet avkalcium och fosfor i tarmen och anses vara bra för fettförbränningen då det hjälper kroppen att ta upp kalcium.

D-vitamin reglerar även hormonbalansen, ökar produktionen av testosteron, höjer sexlusten och är bra för fertiliteten. D-vitamin har en förstärkande effekt på dopamin ochnoradrenalin. D-vitamin tillhör även kategorin hormoner eftersom det kan självbildas i kroppen.

D-vitamin är bakteriedödande och bra för immunförsvaret, det motverkar trötthetoch depression. D-vitamin motverkar även förkylning och influensa. D-vitamin är bra motreumatism, akne, eksem och psoriasis. D-vitamin reglerar immunförsvaret (behövs för T-cellerna en typ av vita blodkroppar) och motverkar inflammationer och cancer. D-vitamin anses kunna hämma tumörtillväxt (bl.a. tjocktarmscancer) och utvecklande av MS (multipel skleros), Alzheimers, Parkinsson m.fl.

D-vitamin är även bra mot leverproblem, förstoppning och närsynthet och förbättrar insulinkänsligheten och minskar risken för diabetes typ 2, se även Insulin.

D-vitamin förbättrar resultaten vid fysisk träning.

 

 

Källa: http://www.halsosidorna.se/Dvitamin.htm